گروه تکنولوژی مواد غذایی بهاران(FST)

مطالب و اخبار صنایع غذایی

معرفی رشته صنایع غذایی

مجموعه علوم و صنايع کشاورزي که با عنوان مهندسي کشاورزي توسط داوطلبان گروههاي آزمايشي علوم رياضي و علوم تجربي انتخاب مي شود، به علوم و صنايعي اطلاق مي شود که طي آن مواد خام غذايي گياهي و حيواني، توليد، برداشت و فرآوري شده، براي مصرف آماده مي گردد. رشد بي رويه جمعيت همراه با کاهش منابع غذايي، اهميت به کارگيري روشهاي علمي موثر براي افزايش توليد محصولات کشاورزي و دامي، بهبود کيفيت و کاهش ضايعات اين محصولات را آشکار مي سازد و دست يابي به اين اهداف در قالب رشته هاي مهندسي کشاورزي ممکن و ميسر است.
بدين سبب در آزمون سراسري، مجموعه مهندسي کشاورزي براي تربيت متخصصان اين رشته در گرايشهاي مختلف با مقاطع کارشناسي و کارداني در نظر گرفته شده است.
1- علوم و صنايع غذايي
1-1) تعريف و هدف
اين رشته در گذشته با نام مهندسي کشاورزي – صنايع فرآورده هاي کشاورزي در دانشگاههاي کشور ارائه شده و از سال 1371 به طور رسمي به علوم و صنايع غذايي تغيير نام داده است. کليه عملياتي که پس از صيد و برداشت محصولات زراعي و باغي و يا ذبح دام انجام شده و مواد خام را به ماده غذايي آماده مصرف تبديل مي کند، شامل روشهاي نگه داري، فرآوري، بسته بندي و... زير مجموعه اين گرايش مي باشند.
هدف از اين رشته، تربيت نيروهاي متخصصي است که بتوانند در زمينه هايي چون اجراي عمليات تبديل مواد غذايي، نگه داري محصولات کشاورزي، کنترل کيفيت، کمک به طراحي و بهينه سازي خطوط توليد در کارخانه هاي مورد نظر فعاليت کرده هدايت، نظارت و مسووليت فني واحدهاي توليد فرآورده هاي مختلف غذايي را بعهده گيرند.
1-2) اهميت و جايگاه در جامعه
نياز روز افزون جامعه به غذا و رشد بي رويه جمعيت و کاهش منابع غذايي، يکي از مهمترين مسائلي است که توجه دولتمردان، انديشمندان و محققان را به خود معطوف داشته است. در اين راستا، لزوم استفاده بهينه از منابع غذايي موجود و به کارگيري روشهاي مطلوب نگه داري و جلوگيري از ضايعات بي رويه محصولات کشاورزي، تأمين منابع جديد غذايي، بسته بندي مناسب به منظور حفظ و بهبود کيفيت محصولات و ...، از جمله مواردي است که اهميت آن بر هيچ کس پوشيده نيست.
علاوه بر اين، رشد و توسعه جوامع و پيشرفت علوم و صنعت، سبب پيدايش عادات و سبک هاي نوين غذايي شده، به گونه اي که نياز به تنوع محصولات و پيدايش فرآورده هاي جديد غذايي و کمک غذايي به شکل روز افزوني احساس مي گردد. بدين سبب رابطه مستقيم رشته صنايع غذايي با سلامت مردم و توجه خاص دولت و مردم به کميت و کيفيت غذايي جامعه و ايجاد کارخانجات جديد صنايع غذايي و ...، همگي دلايل بارزي هستند که اهميت اين رشته تحصيلي را نشان مي دهند.

                                                                  صنایع غذایی

سطوح رشته:

رديف نام دانشگاه کارداني کارشناسي ارشد دکترا
1 آزاد- سبزوار      
2 اروميه    
3 تبريز    
4 تربيت مدرس      
5 تهران    
6 زابل      
7 شيراز    
8 صنعتي اصفهان    
9 علوم کشاورزي و منابع طبيعي گرگان      
10 فردوسي مشهد    

درس هاي اين رشته:

رديف نام درس
1 آشنايي با کامپيوتر
2 آمار و احتمالات
3 اصول طراحي کارخانجات مواد غذايي
4 اصول عمل آوري خشکبار
5 اصول مهندسي صنايع غذايي
6 اصول نگهداري مواد غذايي
7 اقتصاد و مديريت صنعتي
8 اقتصاد کشاورزي
9 بارداري و زايمان 4
10 باغباني عمومي
11 بسته بندي مواد غذايي
12 بهداشت و ايمني کارخانه
13 بيوشيمي عمومي
14 تجزيۀ مواد غذايي
15 تصفيه آب و فاضلاب
16 تغذيه
17 تغذيه درماني
18 تكنولوژي نوشابه هاي صنعتي و سنتي
19 تکنولوژي روغن
20 تکنولوژي غلات
21 تکنولوژي قند
22 دامپروري عمومي
23 رسم فني 1
24 رياضيات 1
25 رياضيات 2
26 زراعت عمومي
27 زراعت نباتات صنعتي
28 زيست شناسي
29 سردخانه و انبار
30 سمينار
31 شيمي آلي
32 شيمي تجزيه
33 شيمي عمومي
34 شيمي فيزيک
35 شيمي مواد غذايي
36 صنايع لبنيات
37 صنايع تخميري
38 صنايع گوشت و شيلات
39 عمليات کشاورزي
40 عمليات کارگاهي
41 فيزيک الکتريسيته و مغناطيس
42 فيزيک عمومي
43 گياهشناسي 1(فيزيولوژي و تشريح )
44 مسئله خصوص
45 ميکروبيولوژي عمومي
46 ميکروبيولوژي مواد غذايي
47 کارآموزي
48 کنترل کيفي مواد غذايي
49 کنسروسازي

تواناييهاي لازم براي داوطلبان اين رشته و ادامه تحصيل در آن
براي کسب موفقيت در طي دوره تحصيلي و امکان ادامه تحصيل در اين رشته، داوطلب بايد از توان و دانش بالا در دروس شيمي و زيست شناسي و رياضي برخوردار باشد. در ضمن از آن جا که زمينه اشتغال متخصصان اين رشته بيشتر در کارخانجات اعم از آزمايشگاه و خط توليد است، داوطلب بايد از توان جسمي مطلوب و نيز دقت کافي بهره مند باشد.
تواناييهاي فارغ التحصيلان
فارغ التحصيلان رشته مهندسي علوم و صنايع غذايي پس از پايان تحصيلات، بسته به تواناييهاي فردي و علمي خود، مي توانند مسووليتهاي متفاوتي نظير: مديريت توليد کارخانجات ليت فني، مسووليت آزمايشگاهها، انجام فعاليت هاي تحقيقاتي براي بهبود کيفيت توليدات غذايي، ساخت محصولات جديد، افزايش توليد، کاهش ضايعات، بسته بندي و ... ارائه مشاوره علمي به واحدهاي توليدي و فعاليتهاي ديگر را بر عهده گيرند. بديهي است که نقش متخصصان اين رشته در جلوگيري از اتلاف سرمايه هاي ملي، با کاهش ضايعات کشاورزي از طريق تبديل آنها به فرآورده هاي غذايي مطلوب و مورد تأييد استانداردهاي جهاني و ارزآوري از طريق صادرات اين محصولات بر هيچ کس پوشيده نيست.

+ نوشته شده در  سه شنبه چهاردهم مهر 1388ساعت 12:42  توسط مسعود قمبری  | 

منابع اختصاصی آزمون کاردانی به کارشناسی صنایع غذایی

منابع مرجع دانشگاهی رشته علوم و صنایع غذایی برای آمادگی در آزمون کارشناسی

منابع

شیمی مواد غذایی:

* شیمی مواد غذایی, دکتر حسن فاطمی, شرکت سهامی انتشار

* مبانی شیمی مواد غذایی, ترجمه دکتر بابک قنبرزاده, انتشارات آییژ

میکروبیولوژی مواد غذایی:

* میکروبیولوژی غذایی مدرن, جیمز.ام. جی ,جلد ۱ و۲ , ترجمه دکتر علی مرتضویان و …, انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد

* میکروب شناسی مواد غذایی, ویلیام فریزر و دنیس وستاف, ترجمه دکتر حاجیه قاسمیان صفایی, انتشارات مانی

* اطلس میکروبیولوژی مواد غذایی، سید علی مرتضوی و همکاران، انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد

تکنولوژی روغن:

* چربی ها و روغن های نباتی خوراکی, ویژگی ها و فرآوری, ترجمه و تدوین فرشته مالک, انتشارات فرهنگ و قلم

تکنولوژی غلات:

* مقدمه ای به تکنولوژی فرآورده های غلات, مهندس رسول پایان, انتشارات نورپردازان

* مبانی فرآورده های غلات, جلد ۱ و۲ , دکتر ناصر رجب زاده, انتشارات دانشگاه تهران

تکنولوژی کمپوت و کنسرو:

* کنسروسازی , مهندس رسول پایان, انتشارات آییژ

* اصول کنسرو سازی, جواد حصاری

اصول نگهداری مواد غذایی:

* اصول نگهداری مواد غذایی, دکتر حسن فاطمی

تکنولوژی لبنیات:

* تکنولوژی شیر و فرآورده های لبنی, ترجمه دکتر علی مرتضویان و …, انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد

* صنعت شیر، جلد ۱ و ۲، ترجمه فرهاد فرهنودی، انتشارات شرکت جهاد تحقیقات و آموزش

تکنولوژی قند:

* اصول صنایع شکر, مهندس غلامرضا مصباحی

* تکنولوژی قند, مهندس رضا اسماعیل‌ زاده کناری

+ نوشته شده در  سه شنبه چهاردهم مهر 1388ساعت 12:38  توسط مسعود قمبری  |